Programma 2019

Vooraf: voor alle komende excursies geldt dat gedetailleerde informatie beschikbaar komt als de eerste uitnodiging rondgestuurd wordt naar de vrienden. Nog niet alle data staan (volledig) vast; zodra die bekend zijn, worden jullie hierover geïnformeerd.

Amsterdam, Nieuwjaarsreceptie in van Eesteren Paviljoen, woensdag 23 januari 2019

De uitnodiging voor deze receptie is inmiddels naar iedereen verstuurd. Een korte reminder:

Datum: woensdag 23 januari 2019
Tijd: 15.00-19.30uur
Adres: Noordzijde 31, 1064 GV Amsterdam

Almere, ééndaagse excursie, datum nog niet bekend: organisatie Lourens Aalders

Het verduurzamen van de bouwsector staat al lang op de agenda, zowel politiek als ook in de praktischetoepassing ervan. Een jonge speler in dit veld is Sustainerhomes uit Utrecht. Zij hebben een modulair en circulair concept uitontwikkeld waarmee zowel woningen, bedrijfsruimten als projecten kunnen worden gerealiseerd.
Gedachte is om te starten en te eindigen bij de Werkspoorfabriek in Utrecht. Een mooie herontwikkeling van industrieel erfgoed. Daar komt ook de nieuwe vestiging van de lokale Brouwerij De Leckere.

Deventer en Gorssel, ééndaagse excursie, vrijdag 5 april 2019, organisatie Peter Ghijsen

Ontwikkeling van Deventer vanaf de 2e wereldoorlog tot nu en verder. Deventer is een middelgrote stad in het oosten van het land. De oude middeleeuwse binnenstad, direct aan de IJssel gelegen, is in de jaren ’70-80 van de vorige eeuw ingrijpend gerenoveerd en gerestaureerd. Daarna is de stad sterk gegroeid met oog voor de kwaliteit van de openbare ruimte en de architectuur.We starten de excursie in het havengebied, waar aan de 1e havenarm een dynamische ontwikkeling heeft plaats gevonden, de 2e havenarm gaat inmiddels ook van start.
Daarna gaat een wandeling langs de nieuwbouw van KCAP op het Ravelijn, vlak daarbij een project van Mario Botta en dan door het gerestaureerde Bergkwartier naar de nieuwe bibliotheek van Bierman Henket, alwaar wij ook de lunch gebruiken. Tijdens de lunch zal ik in het kort iets over de ontwikkeling van de stad vertellen.

Na de luch worden wij rondgeleid in het nieuwe stadskantoor van Neutelings Rietdijk. Hierna stappen wij in de bus en rijden we door de Vinexwijk de Vijfhoek, waarvan de bouw momenteel in de afrondingsfase is. Via de nieuwe ontwikkelingen aan de as Colmschate-Binnenstad komen we langs de IJsbaan de Scheg van Alberts & Van Huut en de nieuwe school van Dok Architecten rijden we naar het nabijgelegen Gorssel om het nieuwe Museum More van Hans Heeswijk te gaan bezoeken.

We eindigen voor een gezamenlijke borrel bij de Deventer brouwerij DAVO.

Berlijn, 15 t/m 20 september, organisatie Cees Kleinman, Liesbeth Gadron en Lourens Aalders

In Berlijn kun je moeilijk om het verleden heen.

  • De 2e wereldoorlog, de joodse gemeenschap
  • De Russische aanwezigheid, de val van de muur de tegenstelling
  • Oost-West in de architectuur en de creatie van een nieuw bruisend hart.

Natuurlijk zullen we ons laten informeren over de ideeën die de revue gepasseerd zijn om na de val van de muur de stad Berlijn weer in te richten.

Het symbool van Berlijn Reichstag uitbreiding

Iedere dag maken we kennis met een nieuw thema:

  • West- en Oost-Berlijn
  • Het Oude Berlijn
  • De modernen in Berlijn
  • De huidige en toekomstige ontwikkelingen

We komen bekende namen tegen, zoals Norman Foster, Mendelsohn, Le Corbusier, Daniel Liebeskind, Renzo Piano, Aldo Rossi; Frank Gehry en Hans Sharoun. Maar ook Peter Zumthor en David Chipperfield (we gaan zeker lunchen op zijn kantoor), Peter Eisenmann en nog vele anderen. Slot Charlotteburg (20.000 m2), dat nu in alle glorie is gerestaureerd, mag eigenlijk niet ontbreken. Dan is er nog het nieuwe vliegveld Tempelhof dat meer dan de moeite waard is, en moeten we echt kennis maken met de plannen om van het oude vliegveld Tegel een onderzoekspark voor toekomsttechnologie te maken. Berlijn, meer dan de moeite waard. We moeten, helaas, keuzes gaan maken.

Leeuwarden en Groningen, 28 en 29 november 2019.

organisatie Jan Willem Vader en Lena de Vries

Eind van het jaar staat een tweedaagse excursie naar onze twee noordelijke hoofdsteden – Leeuwarden (ca 123.000 inwoners) en Groningen (ca 231.000 inwoners) – op het programma. De hoofdschotel in beide steden is een project waarbij diverse stedelijke functies in 1 gebouw in de binnenstad zijn verenigd. In Leeuwarden is dat de transformatie van de voormalige gevangenis de Blokhuispoort door opdrachtgever BOEi en architectenbureau TWA  – nu zijn hier zowel de stadsbibliotheek als een museum, expositieruimten, ateliers, cafés en restaurants en een hostel in gevestigd. In Groningen is er zo’n combinatie van functies in een spraakmakend nieuwbouw complex nabij de Grote Markt: het ‘Groninger Forum’ van NL Architects dat in oktober wordt geopend. Ook hier een combinatie van functies: bibliotheek, museum, expositieruimten, bioscopen, horeca etc. Forum maakt deel uit van het veelbesproken project herinrichting Grote Markt waar we ook meer over zullen horen en zien.

Natuurlijk gaan we ook nader kennismaken met beide steden, met een stadswandeling en een bus tour. In Leeuwarden willen we o.a. de Watercampus bezoeken, een spraakmakend project voor de huisvesting van het Europees instituut voor watertechnologie. Het gebouw is ontworpen door coöperatie GEAR, een samenwerking tussen verschillende architectenbureaus uit het noorden. We krijgen ter plaatse een toelichting van de architect. In Groningen willen we o.a. het zgn. CiBoGa terrein bezoeken. Die ietwat mysterieuze afkorting staat voor Circus-, Bodecentrum en Gasfabriek terrein. Het eerste ontwerp voor dit grote herontwikkelingsproject dicht bij de binnenstad is van de Engelse architect Will Alsop. O.a. door de crisis heeft de herontwikkeling een bewogen geschiedenis meegemaakt en zijn de plannen meermalen aangepast. Inmiddels is een groot deel van de nieuwe bebouwing gereed. Met de bus tour gaan we ’s ochtends o.a. ook langs het beroemde Wall House (John Hedjuk) en actuele bijzondere projecten bij het Europapark, waaronder het DUO gebouw (UN Studio). ’s Middags voert de stadswandeling o.a. langs spraakmakende paviljoens die resteren van de 3 vermaarde Groninger architectuurmanifestaties en eindigt bij de Grote Markt en het splinternieuwe Forum waar we een speciale toelichting en rondleiding krijgen.

We beginnen deze tweedaagse excursie in Leeuwarden zo rond 11 uur, zodat ieder tijd genoeg heeft om het noorden te bereiken. Het bezoek aan de Blokhuispoort is het slot van dag 1, daar zal ook het vriendendiner plaatsvinden. Als optie kunnen degenen die durven overnachten in een cel in het hostel Alibi in de Blokhuispoort, maar er zijn ook ‘gewone’ hotels in de buurt. De volgende dag gaan we met de bus naar Groningen – ook weer voor een rondrit en een stadswandeling. Daar eindigen we om ca 17:00 uur in het Groninger Forum, zodat ieder ruim tijd heeft voor de terugreis naar huis.